Препоръчай ни

Препоръчайте ни на вашите прители и колеги
Начало » качество и разумна цена » КЛИМАТИЦИ , HCKLIMA , СОФИЯ , БИБЛИОТЕКА , ЗА , ПОТРЕБИТЕЛЯ , климатици , климат » Класация на производителите на климатици » Класация на производителите на климатици [Библиотека]

КЛИМАТИК?ВЪПРОС НА РАЗУМЕН ИЗБОР НЕ НА СЕЗОН


''Не съм богат, за да си купувам евтини климатици ...''

 и както наскоро прочетох  „тази сентенция със сигурност не е българска”.

 На всички ни се е случвало да забравим тази максима и да се увлечем от неуместен порив да пестим, като купим продукт или услуга, привлечени от изгодната цена. В крайна сметка, обикновено се оказва,че качеството на закупеното е точно толкова ниско, колкото и заплатената стойност. Налага се да купуваме повторно и......стигаме до извода, че евтиното ни излиза скъпо.

 

Съветваме Ви при избора на климатик да проявите здрав скептицизъм по отношение на широко рекламираните ''допълнителни възможности'', особено в областта на пречистването на въздуха.

 Сервиз за климатици и битова техника

Обзор на асортимента

 

Класификация на производителите на климатици по надежност и качество :

 

 

 

 

 

Първа група:

Най-високо качество и надежност (елитна):


 

1.MITSUBISHI HEAVY

2.TOSHIBA

3.MITSUBISHI ELECTRIC 

4.DAIKIN  

 

 

Втора група:

Високо качество и надежност:


1.PANASONIC

2.SHARP

3.FUJITSU GENERAL

4.FUJI ELECTRIC

 

Трета група:

Средно качество и надежност : 


1.TOYOTOMI

2.HITACHI

 

Четвърта група:

Ниско качество и надежност:


1.CHIGO

2.MIDEA  

3.HAIER

 

Повечето търговски марки представени на пазара в България са световно известните производители с достатъчно качествена и надеждна техника. Това са  -   Mitsubishi Heavy (Япония), Mitsubishi Electric (Япония),Daikin (Япония),Toshiba (Япония), Toyotomi (Япония) Sharp (Япония), Fujitsu General, Fuji Electric (Япония),Panasonic (Япония),Hitachi (Япония).

 През 2002-2003 година започна активен пробив на новите за България търговски марки от Китай. Като правило, тези климатици се целят в нишата на ''народните'' марки, до неотдавна заети от LG и Samsung. Това са Chigo (Китай), Midea (Китай), Haier (Китай) и други.


Класификация на    климатиците  по ценови групи.


От ценова гледна точка, качество и надежност на предлаганата техника, всички климатици могат условно да се разделят на четири групи.

В първата група с най-високо качество и надежност (елитната), влизат най-вече високотехнологичните японски компании Mitsubishi Heavy,Toshiba,Mitsubishi Electric,Daikin. Тези климатици имат не само отлични потребителски характеристики, но и високотехнологични системи за самодиагностика и защита.

Към втората група високо качество и надежност се отнасят климатиците от  японски  производители Panasonic,Sharp,Fujitsu General,Fuji Electrtic имащи достатъчно висока надежност и добро съотношение цена/качество. В сравнение с елитните климатици имат по-високо ниво на шум и други незначителни различия.

В третата група средно качество и надежност се отнасят климатиците от японски производители TOYOTOMI,Hitachi.Тези климатици имат задоволителна надежност и близко съотношение като цена с климатиците от втора група и задоволително качество при по-малък гаранционен срок.


Ако има разлики между първата и втората група те са незначителни, в сравнение с третата група се наблюдава съществено разнообразие, както по отношение в качеството (вариращо от добро до посредствено)така и в цените влизащи в тази група.

За качеството и надежността на климатиците от американски и израелски производители у нас, няма достоверна информация. За тези климатици може да се каже, че по-скоро може да ги отнесем към третата група, отколкото към втората.


Първата група (елитни климатици)


Към елитните климатици можем да отнесем Mitsubishi Heavy,Toshiba,Mitsubishi Electric,Daikin,. Климатиците от тази група са  скъпи в сравнение с втората група от 1000 до 2000 лв. за 

инверторна сплит-система 2,5 kw. За тази сума, купувача получава климатик, имащ следните достойнства:


1. Висока надежност и дългогодишна експлоатация. В течение на гаранционния срок заводските дефекти са в рамките на 0,1 - 0,2 % (един-два неизправни климатика на всеки 800 - 1000 бройки). При правилна експлоатация животът му е не по-малък от 8-13 години.


2. Повечето климатици от първата група имат развита система за защита от неправилна експлоатация.
Те са снабдени с устройства за самодиагностика и защита, които изключват климатика при неправилна експлоатация, претоварване или в случай на други опасни ситуации.

3. Много тиха работа както на вътрешното тяло, така и на външното тяло. При типично минимално ниво на шум за вътрешното тяло 19 - 28 dB на практика- безшумен.

4. Устойчива работа в широк температурен диапазон.

5. Съвременен дизайн и габарити.

6. Последните технологични новости.

7. Висок клас ( А ) , ( А+) на икономия на електроенергия.
Голяма част от климатиците в първата група се произвеждат извън страната на изгряващото слънце, но това никак не се отразява на тяхното качество и цена. Причината е в това, че съвременните заводи за климатична техника са напълно роботизирани и човешкия фактор е сведен до минимум. За пример, климатиците Daikin - един от добрите и предлагани в света се произвеждат в Белгия, Тайланд,Чехия и Япония,вече и Малайзия, имат стабилно качество и дълга гаранция, независимо къде са произведени. Също така, всеки завод има своя специализация и един от блоковете на сплит системата може да бъде произведен в Белгия, а другия в Тайланд.

 

Toshiba - Трудно е да се категоризират всички елитни производители, защото разликите между тях са символични, но все пак ще изброим техните заслуги в климатичния бранш:

Първия двойно роторен компресор
Първия инверторен кондиционер
Първата Инверторна DC Hibrid  система и т.н.
През 2002 година Toshiba се обедини с американската Carrier-откривателите на климатика ,а това се е случило в далечната 1903 година.

 Mitsubishi - Най-голямата японска корпорация, участва на климатичния пазар с две търговски марки - Mitsubishi Heavy и Mitsubishi Electric, между които няма принципно почти никакви различия. Типични представители на елитната група (висока надежност, има защити за ниско налягане, най-ниски нива на шум). В моделите  присъства рядката за битовите климатици функция автоматично регулиране направлението на въздушния поток не само вертикално, но и хоризонтално. Произвеждат се в Тайланд и Япония.


Mitsubishi Heavy Industries - глобален индустриален гигант. има множество патенти и уникални изобретения, които се използват в области като космическите изследвания, корабостроене, производство на оборудване за космически станции, изграждане на заводи, енергийни системи, изделия от метал, HVAC оборудване и т.н. Mitsubishi Heavy Industries световни новатори,генерирани повече от 4.5 трилиона долара годишни приходи, което, например, е почти два пъти по-висок от Брутния Вътрешен Продукт на Великобритания. В допълнение, през 2013 г. създадоха  над 265 000 нови работни места. 


Daikin - Традиционно считани за най-добрите битови климатици в света с най-много нововъведения и иновации. При това те нямат явно изразени преимущества в сравнение с Mitsubishi Heavy например. Има модели на Daikin, при които някои от компонентите на климатика и компресора не са на иначе високото ниво на производителя. Освен това те имат една от най-добре развитите системи за самодиагностика и защита.Особености на климатиците, влизащи във втора група.


Климатиците от втора група почти не отстъпват на лидерите, но само ако не се стремите да '' не искате най-доброто '', а искате да имате достатъчно приличен климатик в съотношение цена/качество, то добрия избор е в тази група.


Panasonic - Имат развита система за защита от неправилна употреба.
Притежават последните инвeрторни технологии. Клас А +,А++, С високи коефициенти на отопление. Произвеждат се в Китай ,Япония и Малайзия.


Sharp - Най-малкия производител от елитните компании с малко модели но достатъчно качествени и с интересни 

нововъведения-(Plasmacluster).Произвеждат се в Япония и Тайланд .

 

Fujitsu - Надеждни, имащи прилично качество. Предлагат се под три търговски марки - Fujitsu General,General  Fujitsu, Fuji Electric - абсолютно еднакви модели произведени в един и същи завод  в  Китай, като разликата е единствено в сигнатурите на моделите.


Особености на климатиците, влизащи в трета група.  


Към средния клас можем да отнесем японските производители: Hitachi и Тoyotomi. Климатиците от трета група са малко по евтини - от 800 до 1300 лв. за инверторна сплит-система 2,5 kw. Качеството постоянно пада и не е на доброто ниво както беше преди години.Като най-драстичен спад в качеството бележи Panasonic / Единствената марка която дава 5 години гаранция на компресорите си и съответно всеки трети компресор излиза от строя между 18 и 36 месец експлоатация /. Съществени различия между климатиците от трета група няма.


Четвърта група (''ниско бюджетни'' климатиции).


Към четвъртата ''ниско бюджетна'', група можем да отнесем такива марки като Chigo,Midea,Haier . Тези климатици са най-евтини – от 350 до 600лв. за сплит система с мощност 2,5 kw. Те имат удовлетворителна надежност и може в крайна сметка да се получи добър избор, при ограничени финансови възможности. Недостатъците при тези климатици се появяват в сравнение с климатиците от първа, втора и трета група, които въпреки въвеждането в производство на остаряли японски технологии по-скоро можем да им пожелаем да се причислят към трета група.1. Процента на брак при тези климатици е много повече от 10 - 30 %. Най-голямия проблем при ''бюджетните'' климатици е нестабилното качество. В различните партиди може да достигне десетки пъти повече. Възможно е и партиди с над 70 % брак, но това е по-скоро проблем за сервизните служби, отколкото на купувача. Трябва да отбележим и значително малкия срок на експлоатация. Например, заявения от производителите  срок на употреба в най-добрия случай до 5 години.


2. Защита от неправилна експлоатация почти отсъства. Ползвателя трябва непрекъснато да помни всички тънкости за работата на климатика, указани в инструкциите за експлоатация.3. По равнище на шум, тези климатици, също много отстъпват на климатиците от първа,втора и трета група.4. Още един недостатък на климатиците от четвърта група - опростена система на управление. В сравнение с климатиците от първа, втора и трета групи в тях са монтирани много по-малко датчици, в резултат на което работата на климатика е в значително по-стеснени параметри и температурен диапазон. Например, при евтините климатици се получава замръзване на външния агрегат при температури -5 градуса Целзий. В същото време, ако се планира такъв климатик да се използва изключително за охлаждане в много топлото време, достиганата температура не е в нужните параметри.5. В такъв образ климатиците от четвърта група могат да се окажат удачен избор за битова употреба, но само в този случай, когато ползвателя добре е изучил изискванията по режима на експлоатация и подхода към климатика. Впрочем правилния подход е нужен за всеки климатик, независимо от неговата надежност и цена.

 

6. Трябва да отбележим, че при избор на ''бюджетния'' климатик, трябва да обръщаме особено внимание на поддръжката както от страна на вносителя, така и от страна на фирмата, която ни продава и монтира климатика, а именно - наличието на резервни части, в какъв срок се извършва евентуален ремонт.

 

Помнете,че ние се занимаваме само с климатизация и през годините сме се специализирали в сферата.Вярваме,че можем да ви бъдем много полезни с насока или съвет.

Всеки климатик в нашият сайт е получен от официалния дистрибутор на страната.Това,което виждате гарантирано е това,за което плащате.

Ние сме насреща-ако имате въпроси,можете да ни намерите онлайн-в нашият чат или да ни питате по телефона.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
0.00лв.

Артикулът е добавен в нашия магазин на четвъртък 01 декември, 2011.
Коментари